Experientia Docet, werk voor 50plussers

Werkt voor 40 tot 70 plussers en werkgevers

Neem direct contact op
0653771343
info@stage50plus.nl

Blog

Arbeidsmarkt en Gevoel

Nieuws op de arbeidsmarkt

Het nieuws is vaak erg verwarrend. De ene dag lees je “De zorgsector staat te springen om gepassioneerde medewerkers” en de volgende dag zie je in een rapport van Mercer, “een op de vijf banen overbodig door toekomstige automatisering”.
Het lijkt wel of we geen goede modellen kunnen maken hoe de toekomstige arbeidsmarkt er uit gaat zien. En dat is waar, want in elk arbeidsmarkt model ontbreekt het begrip gevoel.

Emotie en gevoel

Ons leven is vol met emoties. We reageren direct op een ramp, op een ontslag, op slechte berichten zoals verhoging van de energieprijs. We hebben er dan een slecht gevoel over (gevoel is de geestelijke overgang van emotie) als we het even laten bezinken. Het slechte gevoel is echter lastig te vertalen in de ontwikkeling van de arbeidsmarkt.

Gevoel en arbeidsmarkt

Het voornaamste probleem is dat we nu niet weten wat er in de toekomst geautomatiseerd wordt en hoe we dat ervaren.
We schaffen de caissières af bij supermarkten, dat is niet meer nodig, want we kunnen tijdens het winkelproces direct de gekochte artikelen scannen. Dat lijkt een voordeel, want we hebben minder personeel nodig. Tevens lijkt het erop dat het aantal gastvrouwen (waarom dat bijna altijd vrouwen zijn, weet ik niet) en de koks bijna niet aan te slepen zijn.
Deze twee voorbeelden hebben met gevoel te maken. We vinden het fijn als we niet in een rij bij de kassa hoeven te wachten en we vinden het fijn persoonlijk verwelkomd te worden door een gastvrouw en we vinden het nog leuker als de kok persoonlijk komt vragen of het eten gesmaakt heeft.

Gevoel en arbeidsmarkt

Aandacht en vijftigplus

Omdat een behoorlijk deel van de arbeidsmarkt functies heeft die met gevoel te maken hebben, kunnen we zeggen dat zo’n rapport van Mercer niet heel veel zeggingswaarde heeft.
Want we bijna allemaal als prettig ervaren, is persoonlijke aandacht. En wie kunnen dat als de beste geven, dat zijn vaak vijftigplussers. Gevormd door het leven merken zelfs de grootste nerds dat een huwelijk niet in stand blijft door alleen maar geld te verdienen maar dat aandacht voor elkaar het meest belangrijke is.

Vijftigplus, goed voor de organisatie


Steeds meer werkgevers ontdekken dat eenzijdige leeftijdsopbouw in de organisatie niet goed is. Misschien zijn vijftigplus medewerkers niet meer de grootste technische talenten in de organisatie maar ze zorgen in ieder geval wel voor de goede sociale harmonie.
Steun Experientia Docet, steun u zelf, steun uw organisatie en ga actief aan de slag met de groep die weet wat empathie betekent voor de maatschappij (www.stage50plus.nl)

En voor de collega’s van Mercer, wie weet, is het model uit te breiden met een gevoelsindex. We weten dan of het realistisch is dat veel bedrijven niet meer benaderbaar zijn omdat ze geen telefoniste meer hebben.