Experientia Docet, werk voor 50plussers

Werkt voor 40 tot 70 plussers en werkgevers

Neem direct contact op
0653771343
info@stage50plus.nl

Blog

Demotie, pensioenfondsen en wonen, gaat dat samen

Verandering van behoefte

Wanneer je ouder wordt, gaan ook je levensbehoeften veranderen. Demotie, pensioenfondsen en wonen, dat kan zomaar actueel worden .Wil je eerst nog een groter huis met een tuin, speciaal voor de kinderen. Nu is dat groter huis niet meer zo noodzakelijk. De behoefte verandert, je wilt meer een comfortabel huis. Dit klinkt allemaal logisch en toch wordt hier maar beperkt rekening mee gehouden.

Want jij gaat wel anders denken, maar de bank ook. We praten veel over demotie, duurzame inzetbaarheid, het begeleiden van medewerkers naar hun pensioen etc. We praten echter veel minder wat een ander inkomstenplaatje kan betekenen voor je woonsituatie. Stel je voor je wilt naar een kleiner huis maar wel luxer, dus niet bepaald goedkoper. Het kan ook zijn dat je juist graag in je huis wilt blijven wonen maar toch je geld wilt vrijmaken om plezierig te leven.

Banken en wonen

Dan kan het mis gaan. Wat blijkt, de hoogte van wat je mag lenen, wordt voornamelijk bepaald door je inkomsten. Natuurlijk, er zijn opeet hypotheken, maar die zijn niet echt aantrekkelijk. Je wilt een mooi nieuw appartement kopen, luxe en wat meer gaan genieten. Helaas, de bank denkt daar anders over. De overwaarde van je huis, die of vrijkomt of gewoon beschikbaar is, telt maar beperkt mee. Je denkt dat je meer kan veroorloven, maar dat is niet waar volgens de banknormen.  Het te lenen bedrag gaat significant achteruit.

Volkomen onterecht, want je hebt relatief veel geld, weinig uitgaven en altijd trouw je schulden afgelost. Je wordt gestraft voor een model leven. De bank kijkt echter vooral naar je inkomsten en veel minder naar je vermogen. De inkomsten dalen en je levensduur wordt korter. Dat vindt de bank een groter risico.

Demotie en pensioenfondsen

Dit moet veranderen. Er moet een masterplan komen voor een andere manier van fiscalisering, zodat demotie, pensioenfondsen en wonen wel samen gaan

Bijvoorbeeld: vanaf je vijfenvijftigste jaar mag een woningbezitter zijn woning verkopen aan het pensioenfonds.

demotie en wonen

opeten eigen huuis

In dit rekenvoorbeeld ontvangt hij daar de waarde van de OZB voor. Dit geld wordt bijgestort bij een vermogen wat je opgebouwd hebt bij het pensioenfonds. Het pensioenfonds keert bij pensionering maandelijks een bedrag uit. Zo kun je gewoon je huis opeten zonder dat het pijn doet. Als je toch nog wilt verhuizen, dan is er niets aan de hand. Het pensioenfonds keert het vermogen uit wat nog aanwezig is, natuurlijk mag ze daarvoor kosten berekenen. Indien gewenst, herhaalt de cyclus zich bij het volgende huis.

Dit plan heeft alleen maar voordelen. Woningbezitters hoeven niet naar een dure huurwoning (die er nauwelijks zijn) maar kunnen hun stenen opeten. Pensioenfondsen krijgen er nieuwe vorm van belegging bij die weinig riskant is. De woningbouwcoöperaties hoeven niet te bouwen voor een groep huizenbezitters die hun geld willen opmaken.

Oproep

Pensioenfondsen, HR-managers en Politiek, laten wij dit mogelijk maken, zodat vijftigplussers meer mogelijkheden hebben bij hun woonkeuze. Het maakt de keuze voor demotie veel eenvoudiger.