Experientia Docet, werk voor 50plussers

Werkt voor 40 tot 70 plussers en werkgevers

Neem direct contact op
0653771343
info@stage50plus.nl

Blog

Donut economie en vijftigplus

Wat is de Donut economie

 

Donut economie en vijftigplus

Wanneer bereik je een omslag in het denken. Het moment is nooit goed vast te stellen. Wat hebben donut economie en vijftigplus eigenlijk met elkaar te maken. Het is goed om dan eerst eens te leggen wat de donut economie van Kate Rayworth in het kort inhoudt. Zij zegt dat het eigenlijk vreemd is dat we altijd uitgaan van economische groei. Jaar in jaar uit willen we economische groei hebben, wat gepaard gaat uit dat we steeds meer een beroep doen op de bronnen van de aarde, want dat betekent meer C0², meer uitputting etc. Er zitten grenzen aan de groei en dat betekent dat ons economisch model, wat gebaseerd is op groei, moet gaan veranderen. Het model is weergegeven in een donut, een zoet rond broodje met een gat erin.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kate_Raworth

 

Evenwicht in de arbeidsmarkt

Het huidige economische model is gebaseerd op groei en dat is een verkeerd par

adigma. Het model moet gebaseerd zijn op evenwicht. Daar heeft ze exact gelijk in. Er is geen evenwicht, aan de ene kant willen we steeds meer en aan de andere kant veroorzaakt die groei grote problemen omdat we geen raad weten met onze CO² uitstoot en de enorme mondiale bevolkingsgroei. Zo is het ook met de arbeidsmarkt. Even een klein citaat vanuit de Volkskrant van 9 december. Er dreigt een enorm personeelstekort in de industrie door de vergrijzing. Het wordt steeds moeilijker om aan personeel te komen, we moeten nu al orders laten lopen.

Vijftigplussers in de arbeidsmarkt

Dit is toch raar, er zijn heel veel vijftigplussers die niet aan de bak komen, zelfs niet met behulp van een stage, terwijl het bedrijfsleven zit te springen om aan personeel te komen. Ook hier moet het denken om, we moeten niet nier meer denken aan oude en jongere medewerkers, we moeten denken in mogelijkheden. Het is prima dat ouderen niet meer 50 uur per week willen werken, het is prima dat ze niet meer de hele wereld willen rondreizen. Wat is er mis aan iemand die 30 uur per week wil werken, tijd wil hebben voor zijn kleinkinderen, maar wel handen uit zijn mouwen kan steken, nog steeds bijleert maar niet meer aan de top hoeft te komen.

Vijftigplus en donut

Het beeld moet kantelen, werkgevers moeten blij zijn met werknemers die niet elk jaar meer geld willen en van baan naar baan gaan, maar met werknemers die stabiel in hun vel zitten, nog uitstekend inzetbaar zijn en normaal presteren. Stop het denken in meer, investeer in normaal presterende werknemers, draag bij aan een gezonde economie waarbij iedereen meedoet. Dat is wat de Donut economie en vijftigplussers gemeen hebben, we denken niet meer in groei maar in zingeving, wat er zijn grenzen aan de groei. Dat is waar Experientia Docet voor staat, investeren in vijftigplus is investeren in evenwicht.

zie ook

https://www.nu.nl/economie/5039726/personeelstekort-in-industrie-wordt-nijpender.html