Experientia Docet, werk voor 50plussers

Werkt voor 40 tot 70 plussers en werkgevers

Neem direct contact op
0653771343
info@stage50plus.nl

Blog

Kans op werk 3% deel 1

werk voor 50plus

De uitzending van Radar was gisteren geheel gewijd aan de kans van ouderen op de arbeidsmarkt. Antoinnette Hertsenberg interviewde werknemers die op oudere leeftijd werkeloos geraakt zijn. Even wat schrikbarende cijfers rondom deze groep.
Vanaf 55 jaar heb je nog 10% kans op een baan. Dit is geslonken tot 3% vanaf je 60 jaar. De kans op werk is 3%, dat is buitengewoon laag. Van de werkelozen, op dit moment 415.000 is maar liefst de helft 50plus.
zie ook https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/22-05-2017/

UWV

In dezelfde uitzending komt Tof Thissen, directeur van werkbedrijf aan het woord. Het UWV geeft aan werkelozen cursussen, zoals “hoe schrijf ik een CV” of “wat zijn mijn competenties”.  Workshops die best goed in elkaar zitten, maar die voor oudere werklozen vaak weinig zin hebben. Zelf heb ik ook recent zo cursus mogen bijwonen. Best leuk, maar alle  oudere werkelozen waren het roerend met elkaar eens. Het is leerzaam maar we worden niet uitgenodigd. Het rendementseffect, genoemd door een opleider van het UWV is 4 1/2 % meer uitstroom. Het cijfer zal wel juist zijn, maar mijn vermoeden is, dat het voor de doelgroep 50plus ver onder de 1% zal liggen. Het “opbeurende” eindoordeel  van het UWV is dat het in ieder geval een positiever zelfbeeld bij de werknemer oplevert. Een mager perspectief.

rapport rekenkameralternatief voor UWV

Het is triest om te constateren dat onder het beleid van de veel geprezen minister Asscher wel veel beleidsmaatregelen genomen zijn om werkelozen opnieuw aan werk te helpen maar dat de effecten minimaal zijn. Eigenlijk is dat woord “minimaal”niet eens juist, het is gewoon niet gemeten. Het doet denken aan de banenplannen van AWVN, die zwaar gesubsidieerd waren door de overheid. Samen met bedrijfsleven ging deze werkgeversorganisatie 100.000 nieuwe banen creëren. Het zal niemand verwonderen dat dit aantal gehaald is, want de subsidiebron was buitengewoon prettig. We zullen echter nooit weten welke banen nou echt de werkeloosheid omlaag hielpen en welke banen echt nieuw waren. Het is gewoon niet goed te meten.

zie ook: http://www.awvn.nl/themas/inclusief-ondernemen/informatie

tijd voor nieuw beleid

Het moet gewoon anders, zeker als je hoort dat de verborgen werkeloosheid (thuiszitters die geen uitkering krijgen, maar wel willen werken) rond de half miljoen ligt. Stop met het pamperen van oudere werklozen die de samenleving 30.000 a 40.000 euro kost per werkloze. Geef ze een kans, laat ze nieuwe dingen leren, stop met doemdenken. Oudere werknemers zijn niet zielig, ze barsten van de ervaring en de mensenkennis. De wereld verandert, maar zij veranderen mee. Graag wil ik zoveel mogelijk kandidaten inschrijven voor een stage, zodat we de werkgeverswereld kunnen laten zien wat we allemaal nog kunnen.