Experientia Docet, werk voor 50plussers

Werkt voor 50plussers en werkgevers

Neem direct contact op
0653771343
info@stage50plus.nl

Blog

Leren en vijftigplus

Leren en vijftigplus : kan dat wel?

Je hoort het vaak: “ik ben te oud om te leren”! Dit leidt tot de vervolgvraag: “Ben je ooit te oud om te leren”?
Mensen veranderen gedurende hun leven. Zo verandert hun gedrag, ontwikkelen ze hun vaardigheden door het opdoen van nieuwe ervaringen, door het uitwisselen van kennis en kunde met anderen of door gericht deel te nemen aan een opleiding of cursus. Met andere woorden: een mens is continue bezig met leren en groeit dus ook continue. Sterker nog ……… zou een mens niet elke dag leren, dan zou hij of zij een vegetatief leven leiden, mee stromen met het kabbelende water van de dagelijkse sleur en dat past nou één keer niet bij ons bestaan.

Mensen zijn nieuwsgierig en willen van nature weten hoe dingen werken. Dat geldt zowel voor het zakelijke als sociale bestaan. Wij willen van nature verder, meer, hoger en dergelijke. Maar hoe komt het dan dat naarmate de leeftijd vordert wij snel de mening zijn toegedaan dat leren en ouder worden niet meer of steeds minder bij elkaar past?

Duurzame inzetbaarheid

Op het eerste gezicht lijkt het met tijd en snelheid te maken te hebben. Naarmate iemand ouder wordt, neemt de wijsheid weliswaar toe, maar kan de snelheid van het denkproces (dus ook leren) afnemen. Het lijkt erop alsof de hersenen al zo vol zitten met leereffecten, dat het zoeken naar ruimte is voor nieuwe opslag. Gelukkig zijn onze hersenen flexibel in het vinden van oplossingen om nieuwe zaken toe te voegen, alleen het duurt even wat langer!! Gun je iemand op oudere leeftijd dus tijd en ruimte om te leren, dan mag je ook verwachten dat er leereffect zal optreden.

Helaas is dit niet het enige dat leren beïnvloedt. De leercontext, de leeromstandigheden, het leerplezier en ook de bereidheid om in leren te investeren spelen een rol. Het gaat te ver om dat in deze blog allemaal te bespreken. We kunnen er wel over in gesprek gaan en doen dat ook graag.

Stage, vacature en leren

Je bent nooit te oud om te leren ………. integendeel. Leren doet iedereen elke dag op elk moment.

Experientia Docet staat ook open voor gastschrijvers. Dit is een bijdrage van
Robert Jan Kramer, trainer/coach W.E.P. trainingen  bij

TAILOR iT TRAINING, GROOT IN MENSEN, FLEXIBEL IN WENSEN